‘Als er een wil is om te werken, zijn er werkgevers die willen helpen’

Onder de naam H2O trekken Hattem, Heerde en Oldebroek samen op bij het werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. Om hun waardering te laten zien voor een aantal werkgevers die daarin al langere tijd investeren en om te horen hoe gemeenten en UWV hun dienstverlening aan werkgevers kunnen verbeteren, gingen drie wethouders op werkbezoek bij Van Werven, Houtman Transport en Brink Techniek.

De vlaggen bij Van Werven Infra en Recycling klapperen in de straffe wind die waait over het bedrijfsterrein aan de Verlengde Looweg in Oldebroek. De vestiging van het familiebedrijf, dat kort geleden haar zeventigjarig bestaan vierde, vormt vandaag het startpunt van de ‘wethouderstour’. Alweer de derde generatie Van Werven staat aan het roer van de onderneming die inmiddels uit drie divisies bestaat, vestigingen heeft in meerdere landen en dagelijks actief is met ruim 500 medewerkers.
Samen werken aan échte oplossingen is het motto bij Van Werven. Het had ook het thema kunnen zijn van deze vrijdagmiddag, want wethouders Liesbeth Vos (Oldebroek), Doret Tigchelaar (Hattem) en Jan Berkhoff (Heerde) bezoeken de drie bedrijven omdat die, samen met de gemeente, UWV en onderwijs, al langere tijd kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Van Werven
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit in ons DNA”, zegt technisch directeur Cor van Werven. Ze hebben zeven jongens lopen met een ‘arbeidsbeperking’. Van Werven denkt echter liever in kansen dan beperkingen. Zo zijn ze groot geworden. “De bergen die je onderweg tegenkomt zijn minder hoog dan je op voorhand denkt.”
Er is eigenlijk maar één belangrijke voorwaarde: “Iemand moet wel willen. Als iemand niet wil, lukt het ook niet.” Het is een opmerking die de bezoekers vandaag nog een aantal keer zullen horen. Er is voor de jongens genoeg te doen. Vegen, machines schoonmaken, schilderen, werk waar weinig tijdsdruk op zit. “Als het vandaag niet is, dan morgen”, licht Van Werven toe.
Ze weten inmiddels wat werkt en wat niet. “Klus voor klus vertellen wat ze moeten doen. Niet ineens de hele dag plannen.” Het enige waar je als werkgever geen invloed op hebt is het thuisfront volgens de gastheer, terwijl dat wel een cruciale rol speelt.
Een paar jongens hebben medewerker Dick, die de materiaaluitgifte verzorgt vanuit een kantoortje in het hart van de vestiging, als vaste begeleider. “Het paste bij zijn functie en bij zijn persoonlijkheid.” Op die manier hebben de jongens een vertrouwenspersoon bij wie ze terecht kunnen met vragen of problemen.
Even verderop ligt Justin, onder het toeziend oog van begeleider Gerrit, onder een trailer te sleutelen. Hij kwam binnen bij Van Werven en wilde heel graag werken. Al snel zagen ze in dat Justin niet voor klusjes de hele vestiging door moest worden gestuurd. Teveel afleiding. In een meer afgebakende omgeving gedijt hij wel erg goed. Hij volgde een lascursus, leerde verder veel bij van collega’s en werkt nu naar volle tevredenheid van beide partijen.
Wethouder Liesbeth Vos legt na afloop van de rondleiding uit dat in de regio Zwolle inmiddels drie jaar wordt gewerkt aan een toekomstbestendige, inclusieve arbeidsmarkt. Wat ze tijdens de rondleiding heeft gezien is volgens haar een bedrijf dat hart heeft voor dienstverlening en voor mensen. “Mensen voelen zich door jullie houding thuis hier.” Dat waardeert ze zeer als wethouder.

Houtman
Tweede stop van het werkbezoek is Houtman Transport in Heerde.  Ook Houtman is een familiebedrijf met een lange historie. Al meer dan 100 jaar verzorgt het bedrijf vanuit Heerde kwalitatief hoogwaardig vervoer, of het nu gaat om een pallet, een lading of stukgoed. Een van de specialisaties is het transport van verf, waarvoor ze verwarmde trailers hebben, om de verf vorstvrij te vervoeren.
Gerrit van der Maten is strikt genomen geen lid van de familie Houtman, maar zo voelt men dat duidelijk niet. Als hij de bezoekers in zijn verhaal meeneemt door de historie van Houtman spreekt hij dan ook over “opa en oma Houtman”. Hij kwam dertig jaar geleden voor de administratie en de planning. Het bedrijf was nog niet zo groot en hij deed ook alle andere voorkomende werkzaamheden. Inmiddels is hij alweer zeven jaar directeur en aandeelhouder.
Op de vestiging in Heerde werken zo’n 65 mensen bijna rond de klok aan het sorteren, plannen en samenvoegen van de goederen die van A naar B moeten. Op de loods werken 11 mensen die zorgen voor het sorteren, laden en lossen. Daar zitten ook medewerkers tussen die misschien kwetsbaarder zijn dan gemiddeld. Dat kan vele oorzaken hebben, maakt Van der Maten duidelijk. Schulden, ‘foute vrienden’, een misstap, weinig steun thuis.
Van der Maten heeft daar geen moeite mee. Sterker, hij doet de begeleiding zelf. In het begin van zijn carrière heeft hij een korte periode gewerkt bij een internaat. Hij kon zich niet vinden in hoe het daar aan toeging, maar daar komt wel zijn drive vandaan om mensen een kans te geven die er niet zo goed voor staan.
“Je stoot weleens je neus”, zegt Van der Maten. Daar staan gelukkig ook successen tegenover. Een medewerker die hij, mede dankzij steun van het thuisfront, weer op het rechte pad kreeg bijvoorbeeld. “Die heeft hier zijn draai gevonden en die gaat denk ik ook nooit meer weg”, zegt hij met zichtbare voldoening. Het is wel een soort extra functie. Het kost tijd. “Je kunt dan ook zeggen, ik wil die mensen helemaal niet aannemen, maar dat schiet ook niet op.”
Daar is wethouder Berkhoff het volmondig mee eens. “Werkgevers zoals de drie die we vandaag bezoeken, die bereid zijn energie te steken in werknemers die een beetje hulp nodig hebben om weer deel te nemen aan het arbeidsproces, zijn onmisbaar.”
Van der Maten ziet nog wel ruimte voor verbetering. Het brengt hem op het contact met instanties. Juist voor mensen in de doelgroep is daar volgens hem niet doorheen te komen. Te ingewikkeld. Mensen snappen het niet, zijn niet assertief genoeg en komen niet verder. Hij stelt dan ook hardop de vraag: “Hoe kunnen we, werkgevers en gemeente of uitkeringsinstantie, elkaar hier sneller in vinden?” Een goede vraag voor de aanwezigen om over na te denken op weg naar het laatste adres.

Brink Techniek
Als de deelnemers aan de tour aankomen bij Brink Techniek B.V., loopt het tegen het weekend. Er wordt niet minder om gewerkt, maar het volume van de muziek is inmiddels een klein beetje omhoog gegaan. “Altijd feest bij Brink Techniek”, lacht bedrijfsleider Joost van den Brink.
Hij vertelt enthousiast hoe zijn vader het bedrijf begon in Heerde. Als kleinschalige maker van meetapparatuur kwam hij onder andere op scholen en zag daar dat het vaak ontbrak aan goed techniekpracticummateriaal. Het inspireerde hem om na te denken over hoe je technische processen inzichtelijk maakt. En zo begon hij met het ontwikkelen van hardware en lesmateriaal voor techniekonderwijs.
Inmiddels doet Brink Techniek dat niet meer alleen voor scholen, maar ook om storingsmonteurs van diverse bedrijven op te leiden. De crisis was aanleiding tot inkrimping en een verhuizing van Heerde naar Hattem, maar de blik is inmiddels weer volledig op de toekomst gericht: domotica, alternatieve energie, allemaal onderwerpen waar praktijkopstellingen bij worden bedacht en gemaakt.
“Maatschappelijk verantwoord ondernemen is vooral een beetje boerenverstand gebruiken”, zegt Van den Brink. Dat geldt wat hem betreft voor het hergebruik van verpakkingsmaterialen, maar ook voor het bieden van een plek aan iemand die wat meer aandacht vraagt als medewerker.
“Je moet ook niet te bang zijn, de risico’s als werkgever zijn best te overzien.” Hij ziet heus wel nadelen, hoger verzuim, een grotere kans op uitval en ja, het kost wat tijd, maar toch is zijn conclusie dat in het grotere plaatje de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen.
Medewerkers Willem en Jan zijn daar een goed voorbeeld van. Jan voelt zich prettig bij gestructureerd werk. En het computergestuurd uitzagen van instrumentenpanelen past daar heel goed bij.
Collega Willem wilde graag aan de slag, maar was er lang uit geweest en moest weer wennen aan het arbeidsproces. Met hulp van Evert, een collega die de begeleiding voor zijn rekening neemt, is ook hij nu “de juiste man op de juiste plek.”
Over de werkgeversdienstverlening is Van den Brink overwegend positief. Hij heeft goed contact met Chantal de Wolf, werkmakelaar van de gemeente Hattem. “Die heeft ons wel werk uit handen genomen.” Ook bij UWV heeft hij intussen een persoonlijk contact die al eens op bedrijfsbezoek is geweest. “Bij gemeenten en UWV ligt meer kennis dan je als ondernemer misschien denkt, al moet je daar soms wel een beetje naar op zoek.”
Wethouder Tigchelaar is in elk geval blij dat een bedrijf dat werkt met een kleine vaste kern en een flexibele schil toch mooie perspectieven kan bieden. “Zelfs als een langdurig dienstverband niet mogelijk is, kunnen bedrijven toch een puzzelstukje vormen bij het terugkeren in het arbeidsproces en zo ook de kansen vergroten voor mensen.” En met die noot eindigt een geslaagd werkbezoek.

Gepubliceerd op 14-11-2017
Fotografie: Raymond van Olphen info@bullet-ray.nl / Vincent Jannink vincentjannink@euronet.nl