Golfclinic ‘Wat is jouw handicap?’ schot in de roos

Op een informele manier werkgevers en werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar brengen. Dat was de geslaagde gedachte achter een clinic bij golfclub Hooge Graven in Ommen. De eerste contacten zijn gelegd.

Negen werkgevers en negen werkzoekenden slaan samen een balletje. Allemaal hebben ze een handicap, dus dat schept een band op de minutieus kortgeschoren putting green. Er worden gesprekken gevoerd. Over van alles en een beetje over de vaardigheden. Hier voel je niet de spanning van een sollicitatiegesprek. Nee, met een zacht briesje in de herfstzon hangt hier een ongedwongen sfeer waar iedereen gewoon zichzelf is.

Van bewustwording naar een baan
Nicolaas Alfing van UWV doet ook mee. Van hem kwam met het idee om werkgevers en deze groep werkzoekenden met elkaar in contact te brengen. Over de gedachte erachter is hij duidelijk. “Het einddoel is een baan, op lange of korte termijn. Direct of indirect, want via deze werkgevers komen ze weer in contact met anderen die een baan voor hen kunnen hebben. Maar het is ook bewustwording creëren bij de werkgevers. Er is een arbeidspotentieel dat nog niet door hen is benut. In de golfsport heeft iedereen een handicap. Dat maakt de titel van deze golfclinic zo passend.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Bij Rabobank Vaart en Vechtstreek in Hardenberg werd zijn idee meteen goed ontvangen. “Alle lof voor UWV, het is een mooi plan. We zijn een coöperatieve organisatie en dit past goed bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We zochten meteen werkgevers die wilden meewerken en een vereniging die dit doel ook nastreeft. Zo kwamen we uit bij golfclub Hooge Graven”, vertelt Hans van Dijk, directeur Particulieren.

Nieuwe spelers, jonge aanwas
Hooge Graven is al jaren bezig met een imagoverandering van de golfbaan. Veel mensen zien golf nog als een elitesport. Dat is allang niet meer zo en dus zeiden bestuursleden Frans Maréchal en Rob Haasnoot meteen ‘ja’ toen dit idee werd geopperd. “Vroeger was de golfclub gesloten, moest er toestemming worden gevraagd als er gastspelers waren. Dat is voorbij, we willen weg van het elitaire karakter. Nieuwe spelers zijn welkom, jonge aanwas ook. We willen de golfsport ook graag toegankelijk maken voor mensen met een handicap. We voelen ons echt onderdeel van het maatschappelijk verkeer en daarom staan we graag open voor dit soort initiatieven.” Ze vertellen dit op het terras met uitzicht op de green, waar men intensief aan het oefenen is. De spelers hebben het naar de zin en als later de hapjes en drankjes klaarstaan, wordt verder over toekomstmogelijkheden gepraat.

Enthousiaste werkgevers
Mariska Eshuis (Kampeerdorp De Zandstuve): “Bij de clinic staan we allemaal op nul, bij een sollicitatiegesprek is dat anders. Hier is een andere setting, een gemoedelijke sfeer. Elkaar binden en verbinden. Kan ik iemand niet plaatsen, dan meld ik het wel in mijn netwerk.” Johan Bel (Mijn Waterfabriek): “Ik kijk goed of er mensen bij zijn die we in ons bedrijf kunnen gebruiken. Ik heb hier Sander ontmoet en we gaan zeker met elkaar afspreken. Hij heeft een mooi idee, waarbij we mogelijk kunnen gaan samenwerken.”

Wordt vervolgd
Dit was de eerste golfclinic die door UWV, Rabobank Vaart en Vechtstreek en golfclub Hooge Graven is georganiseerd. Werkgevers en werkzoekenden waren unaniem enthousiast; de organisatoren zijn het erover eens dat er zeker een tweede editie komt.

Gepubliceerd op 24-10-2017.

Foto’s: Max de Krijger, Anne Marie Eleveld.