Hoe een complexe organisatie toch passende functies biedt

Op 1 maart zijn twee jonge vrouwen vanuit de Wajong aan de slag gegaan bij het Openbaar Ministerie in Zwolle. Ze worden ingezet bij het nalopen van dossiers, om te kijken wat moet worden bewaard en wat kan worden vernietigd. Het OM levert daarmee, als landelijke publieke organisatie, een bijdrage in het bieden van passend werk. Maar is dat zoeken naar een toegevoegde waarde of voldoen aan wettelijke verplichting?

Voor een organisatie die diensten als catering, beveiliging, schoonmaak of eenvoudig administratief werk inmiddels allemaal heeft uitbesteed is het nog knap lastig om iets passends te vinden. “Wij hebben hier zelf te maken met complex werk, op universitair of minimaal HBO-niveau. Het is moeilijk om deze doelgroep daarbij in te zetten”, ervaart Monique Verhagen, senior HRM-adviseur binnen het landelijk Openbaar Ministerie.

Maar toen er werd besloten om de afzonderlijke dossierarchieven van alle parketten naar Zwolle te halen voor een screening, dacht men bij HRM: als het ergens lukt, is het daar. Monique hoef je, na jarenlange ervaring in de sociale werkvoorziening, niet te overtuigen van toegevoegde waarde door diversiteit. “En het kan ook nog eens veel gezelliger worden. Maar zorg wel voor zinvol werk. Mensen willen zich onderdeel van het geheel voelen. Niks is vervelender dan er maar gewoon wetmatig bij te zitten.”

Flexplekken
Dus werd er gezocht naar goede begeleiding voor deze meiden, beiden met een VMBO-diploma op zak. Extra aandacht komt deels van hun eigen jobcoach, maar HRM denkt ook praktisch mee. “Ik weet uit ervaring dat ze veel structuur en regelmaat nodig hebben, een ‘warme’ omgeving. Wij hebben geen vaste werkplekken meer, alleen flexplekken waar mensen in en uit lopen. Daar moet je dus ook naar kijken: je kunt ze alleen goed opvangen op plekken waar je met vaste mensen werkt.”

Ze zijn vooral erg welkom. Ook al gaat het vooralsnog om twee Wajongers, Verhagen hoopt met meer diversiteit ‘de samenleving binnen te halen’. Elkaars verschillen benutten, om zo met een andere blik naar het werk te kijken. Zeker, de wet speelt hier een rol, geeft ze toe. Maar een kleine. “Ik maakte me hier al hard voor toen er geen verplichting was. Soms is het voor mensen een soort laatste strohalm dat ze meedoen aan het werkproces. Dus het is belangrijk dat je ze daarvoor de mogelijkheid biedt.”

Externe afspraken
Voorwaarde blijft, benadrukt Monique, dat je zinvol werk kunt bieden. Maar als je zelfs het inscannen van dossiers hebt uitbesteed, is het misschien juist zinvoller om met die externe partijen om tafel te gaan. “Catering, hoewel extern, hebben we natuurlijk wel gewoon in dienst. Het zou mooi zijn als mensen uit de doelgroep daarbij kunnen aansluiten. Ik zie wel mogelijkheden om daarover met leveranciers harde afspraken te maken.”

Een mooi voorbeeld vindt Verhagen het recente Congres Diversiteit, met de top van het OM. “Wij hadden aangegeven dat we die dag mensen uit de doelgroep in de catering wilden hebben, om elkaar op die manier van dichtbij mee te maken en koudwatervrees weg te nemen. Als je echt kennismaakt zie je meer mogelijkheden om ze in te schakelen. Eigenlijk zouden alle directeuren HRM een week verplicht stage moeten lopen bij een sociale werkvoorziening. Dan worden mensen intrinsiek gemotiveerd om er iets mee te doen.”

Gepubliceerd op 08-03-2016