Hoger opgeleide Wajongers maken indruk

Met enige regelmaat organiseert UWV WERKbedrijf IJsselvecht, al dan niet in samenwerking met partners als Gemeente Zwolle, Servicepunt Techniek of brancheorganisaties, bijeenkomsten waar werkgevers kunnen kennismaken met gemotiveerde en getalenteerde werkzoekenden. Voorbeelden zijn de Regionale BanenDag, de TechniekBeurs of de themalunch met aansluitend een ‘kennismakingswandeling’. Allemaal initiatieven om werkzoekenden in contact te brengen met werkgevers en om hen de mogelijkheid te bieden zichzelf te presenteren. Met als belangrijkste doel hun kansen op werk te vergroten.

Speciale groep
Onder de werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt vormen hoger opgeleide Wajongers een speciale groep. Zij boksen helaas nog maar al te vaak op tegen het vooroordeel dat een Wajonger alleen maar eenvoudig werk kan doen en dat het aannemen van zo’n werkzoekende alleen maar veel (administratieve) rompslomp met zich meebrengt. Er is echter een voorzichtige kentering merkbaar, die voor een deel te danken is aan de succesvolle ‘WajongMeeting’, een initiatief van UWV en Gemeente Zwolle.

‘Dit ben ik, dit kan ik, dit wil ik’
Op 17 november jongstleden werd voor de tweede keer een WajongMeeting georganiseerd. Twintig Wajongers en ruim twintig werkgevers kwamen naar het Provinciehuis in Zwolle om met elkaar kennis te maken. Die kennismaking werd vooraf gegaan door twintig elevator pitches door de werkzoekenden, waaronder een aantal bachelors, masters en doctorandi . ‘Dit ben ik, dit kan ik, dit wil ik’: binnen één minuut wisten de werkgevers met wie ze tijdens de kennismakingsronde van doen zouden krijgen.

Inspirerend
De aanwezige werkgevers waren onder de indruk. Een paar reacties: “Jezelf voor een zaal met bijna vijftig mensen presenteren, petje af.” En: “Heel verfrissend en ongekunsteld.” Of: “Inspirerend, hoe sommigen blijven doorzetten.”

Met een aantal Wajongers zijn inmiddels vervolgafspraken gemaakt; zij zijn uitgenodigd om nader kennis te komen maken. Of daaruit ook vacatures zullen worden vervuld zal de toekomst moeten uitwijzen. Als de ‘score’ net zo succesvol wordt als in mei van dit jaar (twaalf van de twintig toen aanwezige Wajongers heeft inmiddels een baan), dan is een derde editie van de WajongMeeting niet uitgesloten.

Gepubliceerd op 25-11-2015