‘Op een menselijke manier de zakelijke dingen oplossen’

Barbara Lammertink, netwerker maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente Dalfsen, onderhoudt contacten met werkgevers om banen te genereren voor mensen die onder de Participatiewet vallen.

Op de vraag wat haar in haar werk het meest motiveert, antwoordt ze: “Ik geloof er heilig in dat er voor iedereen plek is en nut en toegevoegde waarde, en dat je die moet vinden. En daar heeft iedereen soms hulp bij nodig. Kloppen de verhalen met elkaar? Kunnen we elkaar vinden in het verhaal dat we beide hebben? En willen we het graag of doen we het om een quotum of om de centen? Want daar gaat het vaak mis. En ik vind het mooi dat ik het praktisch kan houden met werkgevers. Ik kan ze helpen op een menselijke manier de zakelijke dingen op te lossen.”

“De meest positieve ontwikkeling op het gebied van de inclusieve arbeidsmarkt? Ik werk voor een kleine gemeente. Dat hele sociale dat was er al wel. Ondernemers bieden mensen uit hun eigen netwerk ook kansen. Wat ik lastig vind is dat bedrijven nu in sommige gevallen ‘last’ krijgen van de Participatiewet, terwijl ze al jaren sociaal ondernemen. Wat ik wel positief vind, is dat bedrijven die er nog nooit over hebben nagedacht nu denken: ‘Oh wacht eens even en hoe gaan we dat dan doen Barbara?'”

Om de ambitie van 1.000 banen te realiseren, vindt ze: “De samenwerking levert vacatures op, dat is positief. Wel zou ik graag zien dat we de klanten weer groter maken. Het gaat om hen.”

Gepubliceerd op 06-10-2015