Professional aan het woord: René Pastoor

In de rubriek ‘Best practices’ starten we met een nieuw onderdeel: ‘Professional aan het woord’. Accountmanagers, adviseurs werkgeversdienstverlening en andere direct betrokken professionals vertellen wat hen bezighoudt en waar zij voldoening uit halen. Het spits wordt afgebeten door René Pastoor van Wezo.

‘We sturen ze nu de wereld in’

Het is de belangrijkste omslag binnen Wezo die hij als accountmanager voor bedrijven heeft zien gebeuren: van mensen werk aanbieden binnen de muren, naar detacheren. Met grote gevolgen voor diegenen waar het om gaat. “Ze knappen ervan op. Zien andere gezichten, hebben een ander verhaal naar buiten toe.”

René Pastoor komt het in al zijn contacten tegen: werkgevers kunnen niets met een etiket. Ze zoeken gemotiveerde werknemers. Wat voor regelingen daarbij komen kijken zien ze daarna wel. Is iemand 80 procent inzetbaar? Prima. Wordt die andere 20 procent gecompenseerd: nog beter. “Ze hebben gewoon een magazijnmedewerker nodig. Of een schoonmaker. Daarom hebben wij de taak om kandidaten zo goed mogelijk in kaart te brengen, dus niet alleen in hun beperkingen.”

Pastoor steekt de hand in eigen boezem. Misschien heeft Wezo mensen soms ’te bijzonder’ gemaakt. Een soort aangeleerde beperktheid gecreëerd. Hij is in elk geval blij met de mogelijkheden die op detacheringsbasis ontstaan en noemt met name Social Return On Investment als een belangrijke bron daarvoor. Ook aannemers ervaren de ingebouwde ‘verplichting’ om kwetsbaren werk te bieden als vanzelfsprekend, merkt Pastoor. Zelf plaatste hij een werkplaatsmedewerker en een schoonmaker bij een bedrijf dat een saneringsklus kreeg.

Verzamelgebouw
Gevolg van de nieuwe aanpak is dat de huisvesting van Wezo nu wel erg ruim is. Een mooie gelegenheid om bedrijfsverzamelgebouw te worden voor social enterprises, vindt Pastoor. “Laat hen huren en mensen aan werk helpen. Wij hebben nu bijvoorbeeld al drie jaar Foodsense in huis, dat verpakkingen maakt voor broodbeleg. Zij hebben zelf in een productielijn geïnvesteerd. Zes van onze mensen zijn er gedetacheerd.”

Intensiever samenwerken
Inhoudelijk veranderde zijn werk nauwelijks sinds de oprichting van Werkbedrijf Regio Zwolle. Men weet elkaar wel sneller te vinden, maar het mag nog wel wat intensiever van René, die samenwerking. “In subregio Meppel is elke maandag een bespreking; dat zou ik liefst overal zien. Wij in Zwolle komen nu slechts één keer per maand bij elkaar om kennis, ervaring en vacatures te delen.”

Gepubliceerd op 18-12-2015