Ruben Visser: “Samenwerken en Raaltenaren aan het werk helpen. Hoe mooi is dat?”

Wat hebben een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt in de gemeente Raalte en een wereldwijd opererend bedrijf in Zoetermeer met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht niet veel. Maar dankzij een directeur met een sociale inborst, het expertisecentrum SROI regio Zwolle en een consulent werk van de gemeente Raalte raken deze twee werelden elkaar op een onverwachte manier.

Insituform B.V. is een bedrijf dat is gespecialiseerd in rioolrenovatie. Het bedrijf in het Zuid-Hollandse Zoetermeer is een dochteronderneming van een beursgenoteerd Amerikaans bedrijf. De werkzaamheden die ze uitvoeren hebben vaak een korte doorlooptijd, een paar dagen, in een enkel geval een paar weken en er zijn veiligheidseisen waar je rekening mee hebt te houden, vertelt algemeen directeur Nico van der Veen. Dat maakt het een uitdaging om te voldoen aan de eisen voor social return (SROI) die gemeenten sinds enkele jaren opnemen in de aanbesteding.

Zo ook in het geval van de opdracht van de gemeente Raalte. Na overleg met het expertisecentum SROI is toch een mooie oplossing gevonden. Want de invulling van social return kan op vele manieren, zelfs als het niet mogelijk is om iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt daadwerkelijk een arbeidsplek te bieden. Henk de Leeuw besprak namens het expertisecentrum de mogelijkheden met Insituform en zo kwamen ze op het idee om een opleiding te ‘sponsoren’.

Een stap extra
Het was niet alléén een zakelijke oplossing. Insituform deed beduidend meer dan nodig was vanuit de voorwaarden. Van der Veen: “We vinden het belangrijk een goede invulling te geven aan social return. We willen daaraan graag een bijdrage leveren. In de afgelopen twee jaar hebben we via SROI twee mensen aangenomen op administratieve functies en dat werkt prima, maar de vestiging in Nederland is een relatief kleine organisatie.” Het sponsoren van de opleiding was daarom een mooie oplossing.

Ruben Visser (op de foto), werkzaam bij de gemeente Raalte, weet alles van de andere kant van het verhaal. Als consulent werk begeleidt hij mensen die in een uitkeringssituatie zitten naar werk. Eén kandidaat had in de afgelopen paar jaar wel korte klussen gedaan, maar de volgende stap lukte steeds niet omdat hij daarvoor de papieren miste. Ook Ruben raakte een keer in gesprek over SROI met Henk de Leeuw. En toen vielen de stukjes op zijn plek. Visser: “Henk zei dat hij misschien wel een stukje budget had voor een opleiding. Toen moest ik meteen aan mijn kandidaat denken.”
De kandidaat heeft zijn VCA-certificaat (een veiligheidscertificaat, red.) inmiddels, op kosten van Insituform, behaald bij een organisatie in de omgeving Raalte. Een heftruck- en reachtruckcursus doet hij aan het einde van deze maand. Ook dat betaalt Insituform. En dan verder. Visser: “We zijn nu al aan het kijken voor werkervaringsplekken om hem straks gelijk door te laten stromen.” Hij is positief over de kansen: “Hierdoor hebben we ook echt een focus. Als hij straks zijn heftruck en reachtruckcertificaat heeft dan kunnen we ook in die richting gaan zoeken. Dat heeft ook een positief effect op de kandidaat.”

Mooie constructie
En de kandidaat? Die is blij. Ook hij ziet zijn kansen rooskleuriger in. De manier waarop deze kans is ontstaan is best bijzonder. “In eerste instantie kreeg ik gewoon te horen dat het was geregeld en dat ik die certificaten kon gaan behalen. Dat is natuurlijk hartstikke super.” Vorige week heeft Ruben het verhaal uitgelegd, wie voor de opleiding betaalt en hoe dat zit. “Als ik heel eerlijk ben maakt het mij niet uit waar het geld vandaan komt. Maar ik vind het wel een mooie constructie; een bedrijf dat samen gaat werken met de gemeente Raalte en daarbij ook inwoners van Raalte kan helpen om een stap dichter bij de arbeidsmarkt te komen. “Hoe mooi is dat?”

Fotografie: Raymond van Olphen (info@bullet-ray.nl)

Gepubliceerd op 14-02-2017