Stichting PEC Zwolle United zet meer in beweging dan de bal alleen

Jacco Teunis is verantwoordelijk voor arbeidsparticipatie binnen de Stichting PEC Zwolle United. De voetbalclub heeft maatschappelijke betrokkenheid al jaren hoog in het vaandel staan. Het uitgebreide netwerk van sponsoren en andere partners wordt slim ingezet om doelen na te streven die verder gaan dan het winnen van de competitie.

PEC Zwolle United bundelt uiteenlopende maatschappelijke activiteiten. Van een straatvoetbalcompetitie gericht op sportiviteit en respect tot gehandicaptensport. Met het project Arbeidsparticipatie activeert en stimuleert de stichting mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Wajongers en bijstandsgerechtigden, om in beweging te komen en een (nieuwe) baan te vinden. Teunis: “Ook onder je supporters zijn mensen die werk zoeken, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dan is het mooi om je netwerk te gebruiken om mensen in de regio een kans te geven.”

Eerste stap
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen weer een eerste stap richting arbeidsmarkt zetten met werkervaringsplekken die de stichting in samenwerking met UWV en uitzendorganisatie DjopzZ biedt. “Het gaat verder dan werkervaring, Het gaat er ook om mensen te activeren en makkelijker aan het werk te krijgen. Bij ons kun je werkervaring opdoen met de bedoeling dat je na een half jaar klaar bent om uit te stromen naar werk.” En daarbij komt het netwerk van sponsoren en de samenwerking met het UWV goed van pas. Om mensen duurzaam in beweging te krijgen is het van groot belang dat er voldoende aandacht voor hen is. “Aandacht en het gevoel weer mee te doen beurt mensen weer op.”, aldus Teunis.

Mensen die lang thuis hebben gezeten moeten weer een werkritme opbouwen, legt Teunis uit. Met een beetje begeleiding kunnen ze in de eerste plaats weer wennen aan het arbeidsproces. “Als ze eenmaal weer bezig zijn en bijvoorbeeld twee dagen in de week werken zeggen ze na drie weken vaak: doe maar vier dagen. Dat is mooi om te zien.” Weer in het ritme komen is soms belangrijker dan praktische ervaring opdoen met een beroep. Teunis noemt als voorbeeld iemand die horeca-ervaring opdeed bij PEC Zwolle en vervolgens een baan vond als automonteur. “Die heeft de vruchten vooral geplukt van het weer aan de slag zijn.”

Gezamenlijk belang
De stichting werkt in het belang van de regionale doelstelling om een inclusieve arbeidsmarkt te realiseren ook samen met Werkbedrijf Regio Zwolle. Grootste voordeel van die samenwerking is volgens Teunis dat de lijnen korter zijn geworden met bijvoorbeeld UWV en gemeente. Én de focus op het gezamenlijke belang. “Door samen te werken gaan dingen gewoon veel makkelijker dan wanneer iedereen voor zijn eigen belangen werkt. Zo kun je veel meer realiseren wat je eigenlijke doel is.“ Het is een traditie die de Hanzesteden in het verleden welvaart bracht en ook nu weer kan zorgen voor een sterke regio met oog voor sociale cohesie.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verdienen een kans vindt Teunis. Daarvoor kun je in je eigen organisatie best op zoek gaan naar werkzaamheden die iemand kan uitvoeren en die tegelijkertijd wat verlichting geven voor een andere medewerker, het zogenaamde ‘jobcarving’. “Dat hoeft niet meteen ‘core business’ te zijn.”, zegt Teunis, “maar geef ze in elk geval een klus die ze aankunnen. Als iemand binnenkomt, kijken we in eerste instantie naar alles wat er omheen zit, conciërgewerk, de keuken, schoonmaak enz. En van daaruit kijken we of iemand geschikt is om verder te groeien.”

Er moet ook iets veranderen in de beeldvorming rond bijvoorbeeld Wajongers volgens Teunis. Ook dat begint met kansen geven. Zelf heeft hij hele positieve ervaringen met deze groep. “Volgens mij zijn ze nooit ziek als ze eenmaal aan het werk zijn. Ze zijn er altijd. Hun arbeidsethos ligt heel hoog.” Volgens Teunis helpt het ook dat de meesten het wel hartstikke mooi vinden om bij PEC Zwolle te werken. Dat stimuleert. En daar heeft iedereen plezier van: “Je ziet wel dat jongens die hier komen die vooral naar Feyenoord en Ajax kijken door het werk hier ook weer interesse krijgen in PEC Zwolle.” Win-win dus.

Gepubliceerd op 23-02-2016