9-6@work: jongerenevent nieuwe stijl

Een aansprekende plek, livemuziek en een 3FM-dj als ‘Master of Ceremony’: drie ingrediënten om jongeren met een uitkering en/of zonder startkwalificatie te motiveren voor een informatiemiddag. Poppodium Hedon in Zwolle opende donderdag 9 juni de deuren voor 9-6@work, een interactief jongerenevent georganiseerd door Werkbedrijf regio Zwolle in samenwerking met het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt uitval scholieren). Standhouders en organiserende partijen spreken van een geslaagde opzet, met een paar leerpunten voor een volgende keer.

Veel moeite zal het niet hebben gekost om 3FM-deejay Wijnand Speelman voor dit doel naar Zwolle te krijgen. De radiomaker, die eerder al meewerkte aan een project voor jeugd met hoge schulden, toont zich erg betrokken bij jongerenproblematiek. “Zelf heb ik enorm veel te danken aan hulp en begeleiding van de juiste mensen, om mijn eigen droom waar te maken. Ik zie zoveel jongeren die het niet zo huisje-boompje-beestje voor elkaar hebben als de meesten. Juist zij hebben heel veel aandacht nodig en ik vind het belangrijk om ze die te geven.”
Verdeeld over grote zaal en foyer ontvangen zo’n 27 standhouders ruim honderd leerlingen, om ze te interesseren voor hun (leerwerk)bedrijf of opleiding. Van Deltion en Landstede tot NS, van uitzendbureaus en bouwbedrijven tot Defensie. Wervingsvoorlichter René Roseboom – in uniform – legt uit dat je bij hun niet alleen ‘achter een geweer aan loopt te rennen’. Kazernes zijn kleine, zelfvoorzienende dorpen met tandartsen, fysiotherapeuten en allerlei specialisten. “Net was hier een muzikant. ‘Komt goed uit’, zei ik. We hebben ook muziekkorpsen.” Roseboom roemt de opzet van de middag en vindt het alleen al voor naamsbekendheid waardevol om er te zijn.

Mensen helpen
Een beetje confronterend is het wel voor Barry de Maar. Hij wilde zo graag bij Defensie werken, was bijna aangenomen op de VEVA maar moet vanwege astma nu toch verder kijken. “Echt heel moeilijk. Ik heb er lang over na moeten denken maar denk dat ik toch voor beveiliging ga. Ik vind het gewoon leuk om mensen te helpen.” Na een uitgebreid gesprek met Landstede zoekt hij nu in de zaal naar een beveiligingsbedrijf, samen met zijn moeder Jacqueline. Zij vindt de locatie erg goed gekozen voor jongeren. “Eigenlijk wisten we van deze middag dankzij de opleiding van mijn andere zoon. Zijn mentor had alle leerlingen een mailtje gestuurd om ze hierop te attenderen.”
De middag vormt een mooie eerste stap om invulling te geven aan de intensievere samenwerking tussen RMC en Werkbedrijf Regio Zwolle, zegt regiocoördinator RMC Helen van der Haar. “We zijn nu in gesprek over hoe we, ook als het gaat over arbeidstoeleiding van kwetsbare jongeren, beide programma lijnen met elkaar kunnen verbinden. Dat moet vanaf september 2016 al vorm krijgen. We proberen het aan de voorkant zo in te richten dat niemand buiten beeld raakt.” De bereidheid van partners, werkgevers en scholen is volgens Van der Haar groot. “Vooral Pro VSO en de Entree-scholen tonen veel inzet door met jongeren hierheen te komen. Wij nemen hun adviezen mee voor een volgende keer.”

Aansluiting
Zo loopt, na een aanvankelijke hausse aan belangstelling, de toestroom later op de middag snel terug. Van der Haar denkt dat persoonlijke uitnodigingen door jongerenconsulenten hadden kunnen bijdragen, naast de investeringen die nu op scholen zijn gedaan. “Bij banenmarkten zie je precies hetzelfde: de aanloop concentreert zich in het begin en het is heel moeilijk om gesprekken 1-op-1 op gang te brengen. Met die aansluiting moeten we iets; hoe we dit hebben georganiseerd is heel erg gericht op hoe wij denken. Ook deze locatie: ik vind het hier zelf altijd heel prettig, maar voor sommigen is het wel heel druk en donker, met veel prikkels. Daar moeten we rustruimtes voor hebben”, aldus Van der Haar.
Ook radiomaker Wijnand Speelman denkt dat je, juist bij deze doelgroep, ‘extreem’ op het individu moet spelen. “Ik wil jongeren hier spreken over wat hun droom is. Zelf vond ik het altijd heel belangrijk dat ik niet het idee kreeg dat het om de hele groep ging. Die individuele aanpak is kostbaar, maar je haalt er als land zo veel uit! Als je hier begint, maak je van ruwe diamanten opgepoetste pareltjes. Dan gaan ze bloeien, daar ben ik van overtuigd.”

Gepubliceerd op 20-06-2016