Analyse van interne processen kan extra functies voor doelgroep opleveren

UWV biedt werkgevers een hulpmiddel bij het vinden van een juiste invulling van de banenafspraak: de Analyse Inclusieve Arbeidsorganisatie. Dat klinkt wat ingewikkeld, maar draait simpelweg om de vraag: welke relatief eenvoudige taken binnen de organisatie worden nu door medewerkers uitgevoerd, terwijl ze samen een zinvolle functie zouden kunnen vormen voor iemand uit de doelgroep? Een paar organisaties lieten zich zo al ‘doorlichten’ en zijn enthousiast.

Dennis Beks is binnen UWV een van de gecertificeerde analisten. Als senior adviseur kan hij op twee manieren Wajongers bemiddelen. “Gemakkelijkst voor mij is om te zeggen: hier is een kandidaat, heb je daar een plek voor? Maar ik kan ook binnen een bedrijf kijken of er elementaire taken zijn, met weinig druk of risico, om daar vervolgens een kandidaat bij te zoeken. Dat is voor een werkgever veel efficiënter.”
Voor een Analyse Inclusieve Arbeidsorganisatie begint Beks met het doornemen van de processen op één of twee afdelingen, zoals een magazijn: wat zijn de kernactiviteiten en wat is ondersteunend? Per afdeling wordt gekeken of er taken uit het proces kunnen worden gehaald om er een nieuwe functie mee te creëren, zij het misschien in deeltijd. Juist bij afdelingen als magazijn en logistiek zijn vaak taken op lager niveau te vinden.

Een kans geven
Een van de organisaties waar pas geleden zo’n analyse werd uitgevoerd is Audiologisch Centrum Pento in Zwolle, gespecialiseerd in ondersteuning voor mensen met gehoor-, taal- en spraakproblemen. Niet direct een werkvloer waar je veel elementaire taken verwacht. Maar regiodirecteur Michael Heil zocht toch een manier om iemand een kans te geven.
“Dat vind ik wel onze toegevoegde waarde als organisatie. We hebben eerder een groep mensen een tweede kans kunnen geven en die doen het geweldig bij ons. Collega’s verklaren ons wel eens voor gek, maar het heeft te maken met hoe we hier samen instaan en ervaring in hebben.” Zo’n opstelling is voor Dennis Beks voorwaarde om überhaupt aan een arbeidsintensieve analyse te beginnen. “Als het een werkgever ‘wel leuk lijkt’ ga ik dat niet doen. Er moet echte behoefte en intentie zijn om met de uitkomst daadwerkelijk iets te doen.”

Zelf de vaatwasser uitruimen
Pento Zwolle is een middelgrote organisatie met rond de 80 medewerkers, verdeeld over 50 FTE, zonder interne dienst. Ze redden het met elkaar, totdat ‘de medewerkster die vaak opruimt’ ineens wegviel. Sindsdien ruimt Michael Heil negen van de tien keer zelf de vaatwasser uit. En manager facilitaire dienst Jan doet de boodschappen. Zo’n analyse zou wel eens een win-win kunnen zijn, dacht Heil.
“Zelf ben je met de waan van de dag bezig. Het is goed om een extern iemand er eens breed naar te laten kijken. We hebben vooraf een doorsnee gemaakt van waar de meeste kansen zouden liggen. Vervolgens zijn de mensen van UWV met diverse collega’s gaan praten: waaruit bestaat jouw werk? Niet alleen bij secretariaat en facilitaire dienst, maar ook met de audiologen die hier onderzoek doen.”

Huiverig
Dennis Beks stuit in deze fase nog wel eens op koudwatervrees. Medewerkers, zeker tijdelijke, vrezen soms voor hun baan. Angst die volgens Beks toch al bestond, maar door zo’n analyse wel kan worden versterkt. “Daarnaast zijn werkgevers soms huiverig dat bijvoorbeeld arbotechnische kwesties ineens boven water komen. Maar dat is niet mijn doel; het spreekt voor zich dat alles binnenskamers blijft.”
Bij Pento worden de interviews op geen enkele manier als belastend ervaren. Integendeel: “Je haalt misschien een hele dure onderzoeker even van zijn onderzoek af, maar mensen vinden het over het algemeen leuk om te vertellen wat ze doen”, zegt Michael Heil. Bovendien: het was het waard. “Ik wist dat er facilitair wat werk lag, maar was verrast dat er bij het secretariaat en zelfs bij de onderzoekers taakjes naar voren kwamen.”
Wat bleek: voor gehooronderzoek bij cliënten worden veel verschillende snoertjes gebruikt, die na afloop weer moeten worden gesorteerd en opgeruimd. “Die analyse heeft wel ogen geopend”, zegt Heil, “met tegelijk de realiteit dat het wel heel erg dun is. Je moet het samenvoegen met een aantal taken die we nu uitbesteden, zoals het schoonmaken van koffiezetapparaten. Het onderzoek heeft ons collectief doen zeggen: eigenlijk zouden we er iets bij willen sprokkelen om genoeg op papier te krijgen om iemand 24 uur aan de gang te houden.”

Leerweg
Momenteel wordt er samen met UWV gekeken welke kandidaten geschikt zouden kunnen zijn. In eerste instantie schat Heil de functie in op LBO-niveau, waarbij onderscheid is gemaakt tussen taken die relatief makkelijk zijn en andere die een leerweg nodig hebben van wellicht een aantal jaren. “Er zitten elementen in waarmee je op een hoger plan kan komen. Maar ik denk dat we rustig starten met vijf middagen in de week”, aldus de regiodirecteur.

Gepubliceerd op 08-12-2016