De Overijsselse Techniekuitdaging trapt af

Een tekort aan technisch vakbekwaam personeel in Overijssel? Dat probleem gaan wij oplossen! Dit was waar het op zaterdagmiddag 6 oktober samen met de ruim 60 gasten van Techniekpact Regio Zwolle om ging. Dankzij een unieke samenwerking tussen technische sectoren, haar fondsen en de provincie Overijssel komt er € 1,6 miljoen beschikbaar voor bijna 500 vouchers voor werkzoekenden en werkenden in de techniek.

De aanwezigen waren werkgevers, werknemersvertegenwoordigers, netwerkorganisaties en overheidsvertegenwoordigers. Zij waren op uitnodiging van Techniekpact Regio Zwolle aanwezig bij de aftrap van de “De Overijsselse Techniekuitdaging”. Een uniek project waarin middelen van de overheid en de sectoren worden samengebald om het probleem van het tekort aan technisch vakbekwaam aan te pakken.

200 van de 500 vouchers zijn gealloceerd voor mensen die op zoek zijn naar een baan in de techniek, 250 vouchers voor scholing van werkenden in de techniek en 20 vouchers voor opleiding voor medewerkers tot parttime docent, de zogenaamde hybride docent. De vouchers zijn bij een opleidingsinstituut inwisselbaar om een opleiding of ontwikkeltraject te bekostigen en zijn goed voor € 5000 voor nieuwkomers in de sector, € 2.500 voor werkenden en € 3000 voor aanstaande docenten. De betrokken sectoren zijn de maakindustrie, de metaalnijverheid, de technische installatiebranche, de bouw, automotive en carrosseriebouw.

Robert Jan de Vries, voorzitter van de technische opleidingsfondsen gaf aan hoe de samenwerking in een korte tijd werd gerealiseerd.

In de paneldiscussie, onder leiding van Rard Metz (regiosecretaris Koninklijke Metaalunie), onderstreepten Eddy van Hijum (gedeputeerde Provincie Overijssel), Klaas Sloots (wethouder Gemeente Zwolle namens de Regio Zwolle) en Lucien Perizonius (voorzitter Techniekpact Regio Zwolle) het belang van een publiek private samenwerking in deze tijd waarin sprake is van tekorten en overschotten op de arbeidsmarkt.

Trotse gastheer was Regio Zwolle United waar Techniekpact Regio Zwolle een samenwerkingsverband heeft. Na afloop werden de gasten getrakteerd op een smakelijke wedstrijd PEC Zwolle – Excelsior met 2-0 als prima resultaat voor Zwolle.

De vouchers zijn beschikbaar voor heel Overijssel. Geïnteresseerd? Neem contact op met Robert Jan de Vries, rj.devries@otib.nl.