‘Je kost de klant een euro per minuut’

Een bus vol werkzoekenden rijdt langs ondernemers in de regio. Ze maken kennis met de bedrijven en het werk dat daar gedaan wordt.
Groepen werkzoekenden in de regio Zwolle gaan zelf langs bij werkgevers die hen mogelijk aan een baan kunnen helpen. Een eerste bus vol mannen en vrouwen, jong en wat ouder, toerde gisteren door de gemeente Westerveld. De eerste in de rij was hovenier Harrie Boerhof. Op het parkeerterrein van het bekende tuinenbedrijf in Dwingeloo maakte de bus, met aan boord een slordige dertig werkzoekenden uit Westerveld en Steenwijkerland, gistermiddag de eerste tussenstop.

‘Daar werken we aan’
De bus rijdt door de regio in het kader van de campagne ‘Daar werken we aan’ van Werkbedrijf Regio Zwolle. Gemeenten, werkgevers- en werknemersorganisaties, UWV en scholen in dit gebied verlenen medewerking. De IGSD Steenwijkerland/Westerveld, de gezamenlijke sociale dienst van deze twee gemeenten, mocht gisteren als eerste met de bus op pad. Doel van de campagne: uiterlijk eind dit jaar duizend werkzoekenden aan een baan helpen.

“Dit zijn allemaal mensen die nu in de ww of in de bijstand zitten”, vertelt IGSD-directeur Gerrit van Hofwegen over de groep die zojuist in Dwingeloo is uitgestapt. De speciale bus is een alternatief voor internet en de aloude kaartenbak; de partijen worden nu heel direct met elkaar in contact gebracht. Harrie Boerhof zelf vult aan dat hij in zijn bedrijf al meer dan twintig jaar ervaring heeft met ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals je anno 2016 geacht wordt te zeggen. “Ze doen bij mij echt niet alleen veegwerk. Eén heeft intussen zijn rijbewijs en certificaat voor de heftruck gehaald. Mijn ervaring is dat het voor een werkgever wel belangrijk is om, als iemand in je ploeg niet voor de volle honderd procent inzetbaar is, dat goed te communiceren met je klanten.”

Niet lummelen
Staand tegenover de groep komt Boerhof, na een kort praatje over het hoveniersbedrijf, snel en op zijn geheel eigen wijze ter zake: “Als je hier werkt, kost je de klant een euro per minuut. Dus tijd is geld. We beginnen ’s ochtends zeven uur. Daarna moet je niet meer lummelen. Dus niet drie kwartier doen over het laden van de aanhanger, zoals ik wel eens heb meegemaakt. Een kwartier is genoeg.” De ondernemer leidt zijn gasten vervolgens rond door de befaamde modeltuinen. Hebben ze die ook eens gezien. De chauffeur van de bus heeft intussen de motor weer aangezet. Het schema is strak. De volgende stop is in Wapse, bij bestratingsbedrijf Otten. Na een pauze in Vledder zal het verder gaan naar aannemer Broekman in Nijensleek.

En? Lijkt het deze werkzoekenden wat om voor Harrie Boerhof te werken? Marije, die zelf in Dwingeloo woont, heeft net het diploma assistent-dierenarts op zak. “Dit werk lijkt me niet echt geschikt voor mij”, draait ze er niet omheen. Jeroen zit al twee jaar zonder baan. Hij verkocht schoenen in Heerenveen totdat zijn werkgever fors reorganiseerde. Ook hij ziet zichzelf niet zo gauw tuinieren. “Maar ik zou wel tuinen kunnen verkópen.”

(Bron: Hans Knijff, www.dvhn.nl 16-04-2016)

Gepubliceerd op 25-04-2016