Jongerenmiddag geeft realistisch beeld van werken bij Defensie

Op 18 mei vond op de Johannes Postkazerne bij Havelte een Jongerenmiddag Defensie plaats. De middag is – onder de paraplu van regionaal Werkbedrijf Regio Zwolle – georganiseerd door Werkgeversservicepunt Regio Zwolle met ondersteuning van het Servicepunt Defensie, een landelijke samenwerking tussen Defensie en UWV. Als een van de grootste werkgevers van Nederland is Defensie ook voor UWV in de Zwolse regio een waardevolle partner.

Voordat de voorlichtingsbijeenkomst begint, staat buiten een groepje jongeren een sigaretje te roken. Ze komen uit Katwijk, Almelo, Sittard, Amsterdam, Eindhoven en kennen elkaar niet, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze bij de Marechaussee willen. De een als vervolgstap na een Algemene Militaire Opleiding (AMO) bij de Luchtmobiele Brigade. De ander omdat ze de Marechaussee kent van Schiphol en al heel jong wist dat ze dat ook wilde. Bij weer een ander zit de halve familie al in het leger en is de motivatie juist om te helpen mensenrechten te beschermen, waar ook ter wereld.

Aantrekkelijk onderdeel
Danielle Hoogesteger, senior adviseur van het Servicepunt Defensie, is niet verrast door de opvallend grote interesse voor de Marechaussee. “Het is een ‘sexy’ onderdeel van het leger en het meest zichtbare. Het is eigenlijk een gemilitariseerde politiefunctie.” Er was een tijdje lang een vacaturestop, maar nu zijn er weer mensen nodig. Omdat de eigen voorlichtingsdagen van de Marechaussee al zijn geweest, zien veel jongeren in deze algemene voorlichtingsdag van Defensie een mogelijkheid om toch meer te weten te komen over de mogelijkheden en eisen.

Namens Defensie verzorgt Erik Damstra de voorlichting. De Wachtmeester der 1e klasse werkt sinds augustus 2016 als recruiter voor Defensie. Daarvoor diende hij bij verschillende andere onderdelen. “Werken bij Defensie is voor velen van ons een levenskeuze”, begint hij, om vervolgens met een aantal vragen vast te stellen wat mensen weten en verwachten van werken bij Defensie.

Hindernisbaan
Defensie is een geweldsorganisatie. “Het is niet gemakkelijk, om geweld te mogen gebruiken”, zegt Damstra. Daarom is de selectie ook streng. Na een korte uitleg over de ‘personeelspyramide’ en de verschillende fasen die iedereen die bij Defensie gaat werken, doorloopt, gaat hij uitgebreid in op die selectie. Damstra: “De selectie en keuring is onze hindernisbaan.” Hij legt in de eerste plaats uit wat de opleidingseisen zijn. Vervolgens gaat hij in op de persoonlijke motivatie, de fysieke eisen en de psychologische test. “Alles bij elkaar duurt het keuringstraject drie tot zes maanden.”

Kom je eenmaal voor Defensie te werken dan krijg je er ook veel voor terug. Naast een goed salaris – dat je al ontvangt vanaf het moment dat je aan de opleiding begint – ontwikkel je er volgens Damstra allerlei competenties die de rest van je leven van pas komen. Werken bij Defensie maakt je flexibel, stressbestendig, verantwoordelijk en een teamplayer en je ontwikkelt doorzettingsvermogen en doet ervaring op met het geven van leiding. Competenties met meerwaarde voor de toekomst. Of dat nu binnen Defensie is of in de ‘burgermaatschappij’.

Realistisch beeld
Damstra beantwoordt vragen duidelijk en met humor. Ook geeft hij een realistisch beeld van de mogelijkheden. Daarbij houdt hij ook rekening met een leven na Defensie. Op de vraag van iemand die op het randje zit van de opleidingseisen en eigenlijk geen zin heeft om nog een jaar door te leren voor het havodiploma antwoordt hij dat het wel kán, maar dat de vragensteller zich moet afvragen of hij dat wel wil. “Want”, zegt Damstra, “wat doe je eventueel na je tijd bij Defensie?”

Na de algemene voorlichting gaat de groep uiteen voor specifieke informatie over de verschillende legeronderdelen. De voorlichter van de Koninklijke Marechaussee die was aangekondigd komt uiteindelijk niet meer op tijd om de vragen over zijn onderdeel zelf te kunnen beantwoorden. Gelukkig kunnen Damstra en een collega van de Koninklijke Marine ook het nodige vertellen. En dat is maar goed ook, want de groep die interesse heeft in een carrière bij de Marechaussee is behoorlijk groot. De dame van de Marine krijgt zelfs alleen maar vragen over de Marechaussee.

Na een tijdje stapt er nog iemand naar voren om uitleg te geven. Een voormalig infanterist die nu werkt als ‘Projectofficier’ heeft een tijdje staan luisteren naar de vragen die zijn collega van de Marine kreeg. Hij heeft de behoefte om “vooral het beeld duidelijk neer te zetten.” Werken bij de Marechaussee is volgens hem niet alleen Schiphol, waar je ook nog even koffie kunt halen bij de Starbucks. Voor hem is de belangrijkste vraag: wil je bij Defensie werken of beveiliger worden op Schiphol? De opmerking van een van de aanwezigen “een baan is een baan”, beantwoordt hij rustig en zonder oordeel, maar als deze dag een ding duidelijk heeft gemaakt dan is het toch dat werken bij Defensie vraagt om serieuze motivatie.

Het Servicepunt Defensie organiseert op verschillende momenten en plaatsen Jongerenmiddagen. De volgende is op 13 juni 2017 in Badhoevedorp. Meer informatie is te vinden op www.werkenbijdefensie.nl.

Gepubliceerd op 02-06-2017

Fotografie: Raymond van Olphen