PPS via SROI: 40 kandidaten opgeleid tot KCC-medewerker

Opnieuw Publiek-Private Samenwerking via Social Return

Vanuit haar SROI-opgave is Driessen HRM een Publiek-Private Samenwerking (PPS) aangegaan met haar opdrachtgevende gemeenten in het raamcontract Payroll en Uitzenden. Met het Expertisepunt SROI is cofinanciering van een opleiding tot KCC-medewerker voor bijstandsgerechtigden overeengekomen. Na het opleidingstraject is er baangarantie; de vraag naar personeel is in deze branche groter dan het aanbod. Driessen HRM werkt hierin samen met opleider en detacheerder KANS.  Deze twee organisaties bedienen de publieke respectievelijk de private sector.

De gemeenten Dalfsen, Deventer, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen en Hardenberg, Raalte, Staphorst, Zwartewaterland en Zwolle kunnen kandidaten aandragen. In Kampen is onlangs de eerste groep gestart en in februari start een groep van ca. 20 kandidaten.

Opleiding
De opleiding duurt een maand, gevolgd door een werkervaringsplaats van twee maanden. Gedurende deze periode behoudt de deelnemer zijn/haar uitkering. Eenmaal in bezit van het certificaat kunnen de kandidaten worden gedetacheerd.

Baangarantie
Jenny van de Weg, SROI-adviseur, is zeer tevreden met dit initiatief: “KANS kijkt naar motivatie en vaardigheden van de kandidaten, die zijn namelijk doorslaggevend. Qua vooropleiding is er eigenlijk geen instapvereiste. Is de opleiding met succes afgerond dan hebben de kandidaten behalve  een erkend vakdiploma ook een baangarantie. We denken minstens twee klassen te kunnen vullen. Dat betekent 40 mensen uit de bijstand, dat is toch een mooi resultaat voor zowel kandidaten als gemeenten.”

SROI
Hoe telt deze PPS mee voor SROI? “Driessen neemt de helft van de opleidingskosten voor haar rekening, dat bedrag telt natuurlijk mee. De gemeente financiert overigens de andere helft. Als er sprake is van detachering dan volgt verrekening via de Bouwblokken”, aldus Jenny van de Weg.

Volume door regionale aanpak
Meerjarige raamovereenkomsten met een hoge omzet zoals bij Driessen HRM lenen zich prima voor opleidingstrajecten zoals die van KCC-medewerker. Smart Mobility is een vergelijkbaar voorbeeld, De WMO en de Jeugdzorg zijn andere sectoren waar dit type PPS-constructies mogelijk zijn. Jenny van de Weg: “Dit is alleen mogelijk via de regionale SROI-aanpak met een expertisepunt dat in staat is om te bundelen en te coördineren. Voorwaarde is ook voldoende SROI-volume uit de contracten die voorhanden zijn.”

Informatie