Social Impact Day Zwolle: inspireren en enthousiasmeren

Namens Werkgeversservicepunt (WSP) Regio Zwolle hebben Karin Boersma, Sven van Brakel, Maureen Jansen en Jolien Kunst op 28 september deelgenomen aan Social Impact Day (SID) Zwolle. SID stond in het teken van sociaal en duurzaam ondernemen en liet ondernemers zien hoe ze naast financiële ook maatschappelijke meerwaarde voor hun bedrijf kunnen creëren.

Inspiratie
De impact van maatschappelijke meerwaarde werd duidelijk gemaakt door diverse sprekers zoals Maria van der Heijden, founder van Women on Wings en Ynzo van Zanten, chief evangelist bij Tony Chocolonely.
Beiden schetsten het beeld van het bereik dat één persoon kan hebben als er maar een heldere stip op de horizon staat. Voor Women on Wings is de stip op de horizon 1 miljoen banen voor vrouwen op het Indiase platteland, voor Tony Chocolonely de productie van 100% slaafvrije chocolade. Beide bedrijven zijn een inspiratie voor velen: hun verhalen over gemaakte keuzes, te bewandelen wegen en de partners die ze onderweg zijn tegengekomen zetten mensen aan het denken. Misschien het startschot voor nieuwe sociale ondernemingen?

Duurzame economie
Ook het thema circulaire economie stond centraal. Circulaire ondernemingen gaan grondstof- en waardevernietiging tegen door hergebruik van producten en grondstoffen. Bekend voorbeeld is ‘Dopper’, de inmiddels wereldwijd populaire waterfles. Belangrijkste kernwaarde van dit bedrijf is milieuvervuiling door plastic terugdringen. Ook Luwies (buitenmeubels van 100% circulaire materialen) en Pure Africa (nieuwe producten uit koffieresidu, gemaakt door personeel van SW-bedrijven) ondernemen volgens het concept van hergebruik van materialen.
Hoogleraar Duurzame economie Jan Jonker vertelde bevlogen over de noodzaak van circulair ondernemen en is van mening dat we als maatschappij voor een transitieopgave staan. Zijn verhaal richt zich op het individu en hoe hij/zij een praktische bijdrage kan leveren aan het realiseren van de beweging naar een volledig circulaire economie.

Award
Aan het eind van de middag werd de Social Impact Award uitgereikt. De jury kende deze prijs toe aan het Zwolse bedrijf Binthout, dat ‘Nederlandse bomen van de versnipperaar redt’. Van het hout worden designproducten gemaakt. Ze bestempelen zichzelf als ‘social enterprise’; hun producten worden handgemaakt en in Nederland geproduceerd, omdat ‘iedereen een kans op de arbeidsmarkt verdient’.
Binthout begeleidt kandidaten die nog een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en deze afstand moeten overbruggen. Daarbij hoort aanleren van werknemersvaardigheden en gezamenlijk onderzoeken waar talenten liggen. Zodat de kans op een langdurige baan wordt vergroot.

Goede sfeer
Social Impact Day Zwolle zat goed in elkaar. Er was voldoende ruimte en tijd voor gesprekken. Verschillende deelnemers uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven toonden interesse om sociaal ondernemen op hun agenda te zetten. Anderen deden dat al en lieten zich bijpraten. In de goede sfeer konden makkelijk contacten worden gelegd, die ongetwijfeld tot vervolgafspraken zullen leiden.