Zij-instromers starten in de bouw

Moeilijke situaties vragen om creatieve oplossingen. Waar haal je nieuwe medewerkers vandaan als deze binnen de branche bijna niet te vinden zijn? Juist, uit andere branches. Dat is exact wat Gertjan Veldkamp, Directeur Verwerving Oost bij BAM Infra, dacht toen bleek dat het aantrekken van Calculatoren een probleem werd. Infrabedrijven NTP en Van Gelder zagen hetzelfde probleem. Samen sloegen zij de handen ineen. Vandaag starten vijf zij-instromers bij deze infrabedrijven aan een opleidingstraject in samenwerking met het opleidingsinstituut uit onze sector: BOB-KOB.

Baangarantie
De vijf nieuwe medewerkers starten aan een opleiding tot Calculator in de infrawereld. Een compleet nieuwe omgeving als je gewerkt hebt in bijvoorbeeld de bankensector. Het omscholingstraject bestaat uit vier dagen werkend leren bij de bedrijven en een op maat gesneden opleidingsprogramma.

Aan het einde van dit opleidingstraject hebben de medewerkers een certificaat van Bouwend Nederland en een gegarandeerde baan.

Gertjan Veldkamp: “Dit traject kent alleen maar winnaars. Wij vullen op deze manier vacatures in waar we moeite hebben om kandidaten voor te vinden. Maar belangrijker, we helpen mensen verder die, op welke wijze dan ook vast zijn gelopen in hun carrière. We geven mensen toekomstperspectief met baangarantie. Dat is niet alleen onze maatschappelijke plicht.”

Wethouder gemeente Dalfsen Jan Uitslag: “Het is goed om te zien dat bedrijven en de overheid zich gezamenlijk inspannen om mensen verder te helpen en tegelijkertijd een probleem op de arbeidsmarkt op lossen. NTP, Van Gelder en BAM lopen hiern voorop.”

Veldkamp sluit niet uit dat deze aanpak ook toegepast gaat worden bij andere functies: “De krapte op de arbeidsmarkt dwingt ons om op creatieve manieren te zoeken naar kandidaten. Hoe mooi is het dat je als bouwbedrijven samen met Werkgeverspunt Regio Zwolle een traject op kan pakken en elkaar weet te vinden.”