Expertisecentrum SROI on tour

Zomaar een dag in februari. Naast het reguliere werk zoals SROI-afspraken maken met opdrachtnemers, een plan van aanpak opstellen, monitoring bijhouden, adviseren over allerlei SROI-vraagstukken, etc. gaan de adviseurs van het Expertisecentrum SROI vooral veel op pad. Half februari waren we op dezelfde dag te gast in Nieuwleusen en Raalte.

BAM Infra Nieuwleusen
’s Ochtends schoven we met Barbara Lammertink (netwerker maatschappelijke ondersteuning, gemeente Dalfsen) aan bij BAM Infra Nieuwleusen. Lammertink: “Elke twee weken bezoekt het college van B&W van Dalfsen een bedrijf binnen de gemeentegrens. Eind 2016 was dat het geval bij BAM Infra in Nieuwleusen. Een enorm en veelzijdig bedrijf dat bij de gemeente Dalfsen nauwelijks bekend was. Zowel burgemeester Han Noten als de wethouders waren verrast over de omvang van dit bedrijf. BAM Infra Nieuwleusen is een toonaangevend bedrijf met  kwaliteit en kennis om trots op te zijn in onze regio. Het bedrijf is van grote betekenis voor de werkgelegenheid in de regio en het heeft de wil om daar op een maatschappelijk verantwoorde invulling aan te geven.”

Allemaal redenen om de koppen eens bij elkaar te steken. Daarom kwamen Gertjan Veldkamp (commercieel Manager BAM Infra) en Barbara Lammertink op het idee om samen verder te praten over de invulling van SROI en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Lammertink: “Daar hoort natuurlijk het Expertisecentrum bij!” Jenny van de Weg (adviseur SROI) en Jochem van der Bij (projectleider BAM Infra) kennen elkaar en werken op het gebied van SROI al geruime tijd prettig en effectief samen.

Commercieel Manager Gertjan Veldkamp juicht de eenduidige aanpak van SROI binnen onze arbeidsmarktregio toe: “Een gezamenlijke aanpak en eenduidige methodiek biedt kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam een plek binnen ons bedrijf te bieden.”


Gemeente Raalte
’s Middags zijn we op bezoek bij de gemeente Raalte. Met Pieter Nijland (contractmanager WMO) maken we werkafspraken over SROI bij zorgaanbieders van de gemeente Raalte. Omdat een groot deel van die zorgaanbieders lokaal gevestigd is doen we gezamenlijk de SROI-intakegesprekken. Nijland is, vooralsnog  tijdelijk, accountmanager bedrijven: “Ik ben met name actief in de werkgeversdienstverlening. Vanuit mijn achtergrond als relatiebeheerder met de zorgaanbieders is het logisch om deze werkgeversdienstverlening en de SROI-verplichting vanuit het WMO- contract aan elkaar te koppelen.”
Na afloop is de werkverdeling klaar. Jenny van de Weg ‘doet’ de zorgaanbieders die ook buiten de gemeente Raalte werken, Henk de Leeuw richt zich op de lokale zorgaanbieders. Pieter Nijland plant de afspraken en schuift aan bij de intakegesprekken. Hij is blij met deze aanpak. “SROI is mijn vakgebied niet. De voorlichting van het expertisecentrum over SROI aan de zorgaanbieders in 2016 was voor mij een enorme eye opener. Ik dacht dat SROI eigenlijk beperkt was tot ‘de handjes’. Maar juist op MVO-gebied blijkt er ook veel mogelijk. Het expertisecentrum heeft ook hier ontzettend veel kennis over.”

Bij het afscheid nemen steekt recruiter Ruben Visser zijn hoofd om de deur. Goed nieuws, zijn cliënt heeft zojuist zijn certificaat Heftruck behaald. Als onderdeel van een SROI-invulling heeft Insituform BV uit Zoetermeer  de kosten hiervan voor haar rekening genomen. Op 28 februari volgt een derde examen (Reachtruck). Eerder is al het VCA-examen behaald!